2020-10-27 11:37:36• hírek • Közlemény

XIX. századi, fára festett ikonokat restaurálnak éppen a megyei múzeum műhelyében

A Szatmár Megyei Múzeum festmény restaurátor műhelyében a szilágykorondi fatemplomból származó, 19. század elejére datálható fára festett ikonok restaurálása zajlik – tájékoztat az intézmény közleménye.

Hasonlóan különleges festményekkel rendelkeznek a deszei (Máramaros megye) és az almásszelistyei (Hunyad megye) templomok is.

Jelenleg két 19. századi szilágykorondi ikon van restaurálás alatt, melyeken úgynevezett “vak” festményréteg felválás látható, mely az alapozó rétegben található ragasztóanyag minőségének elvesztése miatt keletkezik.



A restaurátor gyorsan felismeri ezeket a leválásokat, könnyedén megkoppintva az illető részt az ujjaival és a jellegzetes üres hangzás egyértelmű jele a leválásnak. Ezen rések konszolidálása forró, magas enyvtartalmú tömítőanyag beinjektálásával történik, amit enyhén meleg spatulával történő simítás követ. A folyamat annyiszor ismétlődik, ahányszor szükséges a kívánt eredmény eléréséhez, valamint ez az eljárás a festményréteg hidratálását is elősegíti.

Az ikonokat a xilofág rovarok elleni speciális oldatokkal is kezelik, az oldatot beinjektálva a keletkezett járatokba.

A képeken „ A keresztrefeszített Jézus a Szűzanyával és Szent Jánossal” , valamint „Szent Mihály és Gábriel arkangyalok” című ikonok restaurálási folyamatának részleteit láthatjuk.









Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: